Verhuizen naar een verzorgingshuis? Lees onze tips!

Gaat u of uw naaste binnenkort verhuizen naar een verzorgingshuis? Dan zal er veel geregeld moeten worden om de verhuizing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Wat zijn belangrijke punten om rekening mee te houden voordat de verhuizing plaatsvindt?

Zoek tijdig een geschikte plek

Moet u of uw naaste accuut verhuizen naar een verzorgingshuis? Dan is er vaak geen tijd meer om te zoeken naar een passende plek. Bedenk daarom van tevoren welk verzorgingshuis de voorkeur heeft, zodat de kans groter is dat er een plek vrij is. Kies voor een verzorgingshuis in de eigen woonplaats of in de buurt van de kinderen.

Vergelijk verzorgingshuizen

Om een geschikt verzorgingshuis te vinden, kunt u deze het beste met elkaar vergelijken. Elk huis heeft weer een eigen sfeer. Kies voor het verzorgingshuis waar u het beste gevoel bij heeft. Ga niet enkel voor een verzorgingshuis omdat deze dicht in de buurt is. Verstandig is ook om te vragen of het huis een wachtlijst heeft.

Vraag een ‘indicatie’ aan

U kunt enkel in een verzorgingshuis komen wanneer u een indicatie heeft aangevraagd bij het CIZ. Dit betreft een zogeheten ‘indicatie voor verblijf’. U kunt deze indicatie zelf aanvragen, maar ook als u een familielid of mantelzorger bent, mag u deze voor uw naaste of cliënt aanvragen. Het CIZ zoekt uit hoeveel zorg u nodig heeft en wat deze omvat. Dit wordt vastgesteld aan de hand van tien Zorgzwaartepakketten.

Bereken de kosten van een verzorgingshuis

Een verzorgingshuis betrekken kan hoge kosten met zich meebrengen. Het verblijf wordt doorgaans betaald uit de AWBZ. Dit staat voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.
Bewoners betalen echter ook een eigen bijdrage. Het eerste halfjaar is deze bijdrage nog vrij laag, maar gaandeweg loopt deze op. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de leeftijd, het inkomen en het vermogen van de bewoner. Wie enkel AOW heeft en een klein pensioen, houdt veelal zak- en kleedgeld over. Bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor) kunt u laten berekenen wat een verzorgingshuis u zal kosten.

Conclusie

Kortom, met een juiste voorbereiding laat u de overstap naar het verzorgingshuis op een voorspoedige manier verlopen. Heeft u nog hulp nodig bij het verhuizen van uw inboedel naar uw nieuwe woonlocatie? Zet dan Ontboedel.nl in en laat u ontzorgen!